Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ένοχη η τηλεόραση για την παιδική παχυσαρκία

Οι διακοπές αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά  να έχουν πολλές ώρες ελεύθερου χρόνου αφού δεν είναι αναγκασμένα να μελετήσουν για την επόμενη ημέρα ενώ και  οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες σταματούν. Την επόμενη ημέρα δεν είναι αναγκασμένα να ξυπνήσουν νωρίς και όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς τα παιδιά περνούν  συνήθως πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση.

Ίσως η πρώτη ματιά να μην προσδιορίζει επακριβώς το μέγεθος της σχέσης των δύο αυτών φαινομένων, ίσως πάλι για πολλούς να φαίνονται ως δύο μη σχετικές μεταξύ τους καταστάσεις, η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μία αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δηλαδή οι αυξημένες ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης βίντεο και βιντεοπαιχνιδιών οδηγούν στην αύξηση βάρους

Πρόσφατη Καναδική επιστημονική έρευνα απέδειξε  ότι όταν τα μικρά παιδιά κάθονται πολλές ώρες , μπροστά από την τηλεόραση κινδυνεύουν να εμφανίσουν παχυσαρκία και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου παίδων Σεν-Ζυστίν, με επικεφαλής τις δρες Καρολάϊν Φιτζπάτρικ και Λίντα Παγκάνι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές ιατρικό περιοδικό "International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση κατά την προσχολική ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα συσσώρευσης λίπους και αύξησης του πάχους στο δημοτικό.
 
Εκτός όμως από τις συνέπειες για το πάχος, υπάρχουν επιπτώσεις στην μυϊκή ικανότητα και στις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών.
Για παράδειγμα, κάθε παραπάνω ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης μέσα στην εβδομάδα από ένα παιδί ηλικίας περίπου 2,5 ετών, σχετίζεται με μια μείωση κατά περίπου ένα τρίτο του εκατοστού στην απόσταση που μπορεί να κάνει άλμα εις μήκος ένα παιδί του δημοτικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο δύσκολα τα καταφέρνει ένα παιδί στα σπορ στο σχολείο, τόσο αυτή η αρνητική προδιάθεση θα τον επηρεάζει στην ενήλικη ζωή του σε σχέση με τις κάθε είδους σωματικές δραστηριότητες, τι οποίες θα τείνει συνεχώς να αποφεύγει.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης δεν είναι καλό πράγμα», δήλωσε η Παγκάνι.
 
Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως και το δυστύχημα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν προσφέρει επαρκώς αποτελεσματικές λύσεις. Η αποτυχημένη προσέγγιση καθρεπτίζεται στις επιδημικές διαστάσεις που τείνει να λάβει σήμερα το φαινόμενο της ενήλικης παχυσαρκίας όπου τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αύξηση των παχύσαρκων κατά 75%. Είναι κοινός τόπος πια σήμερα ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τις ρίζες του, δηλαδή από την παιδική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου