Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Πάρε 5


Σκοπός

Ο βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι να αποφύγετε να σηκώσετε κάρτες και να προσπαθήσετε να αναγκάσετε τους άλλους παίκτες να το κάνουν. Ο καθένας ξεκινά με 66 πόντους - χάνετε ένα πόντο για κάθε "κεφάλι ταύρου" σε κάθε κάρτα που αναγκαστήκατε να πάρετε. Όταν ένας παίκτης χάσει όλους τους πόντους του, το παιχνίδι θα λήξει στο τέλος του τρέχοντος γύρου και ο παίκτης που έχει μείνει με τους περισσότερους πόντους κερδίζει!

Παίζοντας

Όλοι ξεκινούν έναν γύρο με 10 φύλλα στο χέρι τους. Τέσσερις κάρτες τοποθετούνται στο τραπέζι για να ξεκινήσουν τέσσερις σειρές. Κάθε παίκτης επιλέγει κρυφά μια κάρτα και, στη συνέχεια, οι κάρτες που επέλεξαν όλοι οι παίχτες αποκαλύπτονται ταυτόχρονα. Όταν αποκαλύπτονται οι κάρτες, τοποθετούνται στην σειρά, από τη μικρότερη στην μεγαλύτερη.
Στην συνέχεια τοποθετούνται στις 4 γραμμές που είναι πάνω στο τραπέζι ακολουθώντας δύο κανόνες:
1. Οι κάρτες τοποθετούνται πάντοτε με αύξουσα σειρά.
2. Οι κάρτες τοποθετούνται πάντοτε δίπλα στην κάρτα του με τη μικρότερη μεταξύ τους διαφορά.

Με την εξέλιξη του παιχνιδιού, οι σειρές θα γεμίσουν με κάρτες, με πέντε κάρτες, μια σειρά είναι πλήρης. Εάν η κάρτα κάποιου παίχτη πάει σε μια πλήρη σειρά (η 6η κάρτα της σειράς), πρέπει να πάρει όλα τα φύλλα και να του αφαιρεθούν οι πόντοι που αναλογούν στις κάρτες που πείρε,  (διαφορετικές κάρτες αξίζουν διαφορετικούς πόντους). Η κάρτα που έπαιξε ο παίκτης (η 6η κάρτα) γίνεται το σημείο εκκίνησης μιας νέας σειράς.

Αν κάποιος παίξει μια κάρτα που είναι μικρότερη από όλες τις κάρτες στο τραπέζι, τότε αυτός ο παίκτης πρέπει να πάρει μια σειρά της επιλογής τους και να ξεκινήσει την νέα σειρά με την κάρτα του.

Κεφάλια ταύρων

Κάθε κάρτα έχει αρκετά κεφάλια ταύρου - αυτό υποδεικνύει πόσους πόντους αξίζει όταν την πάρετε.

1 πόντος   - Όλες οι κάρτες
2 πόντους - Οι κάρτες που τελειώνουν στον αριθμό "5" (π.χ. 5, 15, 25)
3 πόντους - Οι κάρτες που τελειώνουν στον αριθμό "0" (10, 20, 30)
5 πόντους - Οι κάρτες που έχουν διπλούς αριθμούς (11, 22, 33)
7 πόντους - Η κάρτα "55" έχει δύο ίδιους αριθμούς "55" και το "5" (5+2 πόντους)

Τέλος γύρου

Μόλις ολοκληρωθεί ένας γύρος (τελειώσουν οι κάρτες στο χέρι), εάν κανείς δεν έχει χάσει όλους τους πόντους του, τότε ξεκινά ένας νέος γύρος. Αν κάποιος έχασε όλους τους πόντους του, τότε το παιχνίδι τελειώνει και όποιος έχει τους περισσότερους πόντους είναι ο νικητής.

Εναλλακτικοί κανόνες

Τακτικό: Οι κανόνες είναι ίδιοι αλλά αλλάζει ο αριθμός των καρτών που παίζονται με βάση τον αριθμό των ατόμων που παίζουν. Ο αριθμός των καρτών είναι ίσος με τον αριθμό των παικτών συν 4, έτσι κάθε κάρτα που μπορεί να παιχτεί θα βρεθεί σε κάποιο σημείο στο τραπέζι. Αυτό αλλάζει την στρατηγική και θέλει προσοχή σε ποιες κάρτες δεν έχουν ακόμη παιχτεί.

Λογικό: Το ίδιο με το τακτικό, εκτός από το ότι στην αρχή του γύρου όλες οι κάρτες τοποθετούνται στην τραπέζι με την όψη προς τα επάνω και οι παίκτες διαλέγουν τις κάρτες μία φορά τη φορά για να φτιάξουν το χέρι τους πριν ξεκινήσει ο κανονικός γύρος.

Επαγγελματικό: Οι κάρτες τοποθετούνται και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, ανάλογα με την πλησιέστερη αριθμητική τιμή. Η κάρτα που παίζει ο παίκτης γίνεται το σημείο εκκίνησης μιας νέας σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου